Blog Section

Cum sa ingrijim dintii de lapte si gingiile bebelusilor

Cum sa ingrijim dintii de lapte si gingiile bebelusilor

Prima vizita a unui copil la dentist ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de un an, pentru ca atunci apar primii dinti de lapte. Tot atunci, parintii pot invata cum sa ingrijeasca dintii si gingiile bebelusului.

De ce trebuie mers la medicul stomatolog

Primul lucru pe care il face medicul stomatolog este verificarea sanatatii dintilor de lapte si daca acestia au crescut in corespunzator. De asemenea, este bine de retinut ca, la fel ca in cazul persoanelor cu dinti permanenti, vizita la medicul dentist pentru copii trebuie facuta cel putin de doua ori pe an.

Ce trebuie sa faca parintii. Atentie la gingii!

Apoi, cu timpul, parintii trebuie sa verifice daca apar carii la cel mic. Acestea apar mai ales in cazul copiilor care beau folosind biberonul. De aceea, este recomandat ca bebelusii sa nu adoarma cu biberonul in gura. In plus, trebuie evitate cat mai mult bauturile care contin zahar, deoarece acest aliment ataca cel mai mult dintii de lapte.

In ce priveste igiena gingiilor, acestea trebuie curatate intotdeauna dupa masa cu tifon umed, pentru a impedica aparitia cariilor, care nu doar ca vor crea o senzatie de disconfort celui mic si il vor face sa evite sa manance, dar vor crea premisele instalarii permanente a bacteriilor in gura bebelusului, ce pot cauza ulterior problemele de sanatate dentara ale adultului.

Gingiile pot fi masate usor de catre parinti, circa doua minute, chiar si cu degetul gol, dar curatat si dezinfectat foarte bine in prealabil. Astfel, bebelusul este ajutat sa treaca de neplacerile cauzate de gingiile inflamate.

Pasta de dinti si periajul

In ce priveste periajul dintilor, acesta trebuie inceput de indata ce au erupt primii dinti de lapte. Este recomandata perierea de doua ori pe zi, cu o periuta speciala pentru bebelusi. De asemenea, trebuie mare atentie la cantitatea de pasta de dinti folosita.

Trebuie stiut ca nu se recomanda periaj de mai mult de trei ori pe zi, iar cel mic poate fi lasat sa se spele singur, atunci cand va putea si va dori acest lucru. Parintii trebuie sa mai stie ca doar eruptia dintilor de lapte este dureroasa, in timp ce caderea acestora nu doare.