Pacientii care au mai fost intr-o clinica stomatologica cunosc faptul ca nervul este cel care genereaza durerea, pentru ca a fost ignorat prin lipsa vizitei periodice la dentist. De aceea, avem nevoie de un medic dentist care sa practice endodontia (terapia canalului radicular) pentru tratament.

Endodontia ca specialitate a medicinei dentare este ramura care se ingrijeste de tratarea si ulterior de vindecarea afectiunilor pulpei dentare, adica a nervului si a ligamentelor care o sustin de la varful radacinii dintelui. O consultatie si o radiografie a dintelui cu probleme, realizate la timp, va ajuta sa pastrati sanatatea dintelui pe termen lung; simpla prezenta la medicul dentist va ajuta sa intelegeti si sa acordati o mai mare atentie ingijirii dintilor.

Cum poate fi salvat un dinte afectat?

Nimeni nu isi doreste sa inlocuiasca dintii naturali. Trebuie cunoscut faptul ca dintele sanatos este format din mai multe straturi. Stratul exterior este compus dintr-o structura dura, numita smalt. Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, care la randul lui are in interior un tesut moale denumit pulpa dentara.

Pulpa dentara are in componenta sa vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, acestea fiind responsabile de alcatuirea si evolutia dintelui. Dintele este alcatuit din smalt, gingie, dentina, camera pulpara, canal radicular, ligamente de sustinere, canale acesorii, radacina si varful radacini, os mandibular – aceste componente au rolul si importanta lor in cadrul organismului – astfel ca durata unui tratament poate insemna intre 60 si peste 100 de minute, in unele cazuri fiind nevoie si de mai multe sedinte.

Cand se recomandă tratament endodontic?

De regula, un tratament endodontic se face atunci cand se infecteaza si/sau se inflameaza tesutul din jurul dintelui din cauza unor carii adanci, a unor accidente rezultate cu fracturi sau fisuri ori a unor obturatii coronare prelungite (plombare). Amanarea interventiei poate cauza abcesul dentar si dureri dentare insuportabile. Daca la obturarea canalelor intampinam probleme la nivelul radacinii dintelui, inseamna ca acolo exista o infectie care blocheaza tratamentul endodontic. In acest caz se va aplica un tratament chirurgical denumit ‘rezectie apicala. De regula dupa astfel de tratamente exista o mica jena, care doar va deranjaza, fara sa va doara; acest lucru se intampla si din cauza nivelului ridicat de bacterii din cavitate.

Tratamente disponibile în cadrul endodontiei

Lista prețuri endodontie

Pașii următori pentru un zâmbet perfect

  • programați-vă pentru o consultație completând formularul următor sau telefonic la  0724.404.150


Loading...