Chirurgie dentara , extractie molar de minte

Chirurgia dentara implica proceduri specifice ce vor fi explicate pacientului

Chirurgie orala

Infectia la baza radacinii dintelui poate surveni in urma unor tratamente endodontice nereusite, in urma unei fracturi pe orizontala a radacinii cu necroza apicala, diverse obstacole mai greu vizibile atunci cand se efectueaza tratamentul endodontic (tratamentul de canal), afectiuni de ordin anatomic care impiedica  tratamentul de canal sau alte probleme care prezinta obstacole pentru obturare si protezare.
Rezectia apicala – inlaturarea infectiei de la baza apexului Infectia la baza radacinii dinte lui poate surveni in urma unor tratamente endodontice nereusite, in urma unei fracturi pe orizontala a radacinii,  cu necroza apicala, diverse obstacole mai greu vizibile atunci cand se efectueaza tratamentul endodontic (tratamentul de canal), afectiuni de ordin anatomic care impiedica  tratamentul de canal sau alte probleme care prezinta obstacole pentru obturare si protezare. Rezectia apicala inseamna inlaturarea infectiei de la radacina dintelui (apex) prin metode chirurgicale (chirurgie orala – dentoalveolara). Practic se inlatura apexul dentar si tesutul osos infectat, dupa care se poate aplica tratamentul endodontic, daca este nevoie.
Extractie molar de minte – (molari de minte) – molar inclus sau semi-inclus Molarii sunt ultimii dinti de pe arcada, care daca din lipsa igienei (de cele mai multe ori) au carii sau sunt distrusi partial sunt foarte greu de tratat, fiind cale destul de lunga pana la ei. Daca nu sunt compromisi mai pot fi salvati, daca sunt deja foarte compromisi sau sunt crescuti diferit de cum ar fi normal, este bine sa-i scoateti. Molarii nu ajuta atat de mult, iar scoaterea lor nu modifica cu nimic starea dintilor vecini deoarece  sunt ultimii de pe arcada. In multe cazuri inlaturarea molarilor de minte ajuta la cresterea normala a dintilor vecini si va scapa de dureri neasteptate. Care este diferenta intre molarii de minte inclusi si molarii de minte semiinclusi Molarul semi-inclus este molarul de minte (ultimul dinte) care nu a crescut suficient de mult sa poata iesi cu totul din gingie (este putin iesit din interiorul gingiei) adica se vede putin sau jumatate din dinte. Molarul inclus este dintele care – spre deosebire de cel inclus -  se afla in interiorul gingiei nefiind iesit (nu se vede). In ambele cazuri molarii de minte (fie inclusi fie semi inclusi) imping in gingie si de cele mai multe ori  cresc, provocand dureri insuportabile. De multe ori acesti molari cresc altfel decat normal, iar gradul de dificultate al operatiei depinde de felul in care a  crescut molarul respectiv (se vede pe radiografia dentara  in urma consultului de specialitate). Pozitiile molarilor sunt diverse : pozitie orizontala – impinge in dintele vecin – sau  stramba – deranjaza cresterea dintelui de langa, etc. Aceste operatii pot fi facute de chirurgii din stomatologie cu competenta – specialisti.
Ce este sinus lifting sau liftingul de sinus? Sinus liftingul este operatia de ordin chirurgical (se poate face in cabinetul stomatologic fara internare) care are ca scop  inaltarea podelei sinusului pentru o grosime optima (sau pur si simplu cresterea nivelului osos), necesara realizarii implantului dentar (implant dentar). Interventia stomatologica de ordin chirurgical consta in punerea (aditia) de os liofilizat in interiorului sinusului. Operatia se face cu respectarea regulilor de septica si antiseptica Care sunt contra-indicatiile pentru operatia de sinus lifting? – Cei cu diabet zaharat decompesat. – Hemofilicii. – In timpul menstruatiei la femei. – Cei cu densitate osoasa mica si cu grosimea osului mai mica de 3 mm.