Intrebari frecvente

Intrebari frecvente despre stomatologie sau clinici stomatologice

Vizita la stomatolog

Prima vizita la medicul dentist

In dorinta de a ajunge la un zambet frumos, incepem prin a ne lua timp suficient pentru a evalua complet si corect situatia dentara curenta. Scopul nostru este de a da pacientilor nostri toata informatia si educatia de specialitate necesare pentru a se bucura pe termen lung de sanatate si frumusete dentara.

Prima vizita la clinica stomatologica Imperial Dent incepe printr-un scurt tur al spatiului de lucru si al facilitatilor de care ne bucuram si puteti cunoaste si o parte din echipa noastra.

Urmatorul pas il reprezinta completarea unui formular – fisa pacientului – si continuam printr-o discutie care sa acopere intregul istoric dentar, cat si actualele ingrijorari.

Analiza situatiei dentare curente incepe printr-o analiza a radiografiei dentare.

Fisa danturii, cuprinzand si o schita a acesteia, se intocmeste pentru fiecare pacient, iar aici sunt notate si toate aspectele de infectie, sangere sau alte probleme locale.

Se efectueaza apoi o verificare completa si detaliata a danturii, de genul “dinte cu dinte”. Ocluzia dentara este de asemenea evaluata la acest punct.

A doua vizita la medicul dentist

La cea de-a doua vizita la clinica Imperial Dent se va efectua o foarte buna igienizare, printr-un detartraj complet si prin procedura denumita air-flow. De asemenea, tot in cadrul acestei proceduri se va intocmi un plan de tratament, in realizarea caruia tinem cont si de temerile, bugetul si dorintele dumneavoastra.

A treia vizita la medicul dentist

Dupa ce s-a realizat o examinare completa, o igienizare deplina si s-a intocmit un plan de tratament, variantele pe care le aveti sunt de a incepe imediat procedura de realizare a unui zambet frumos, de a astepta restaurarea partiala a danturii si ulterior a incepe procedurile de cosmetica dentara sau veti dori sa va mai ganditi la modul in care o sa procedati.

Indiferent ce decideti, suntem aici sa va sprijinim!

 

Profilaxie orala

Stimate pacient, va rugam cititi cu atentie!  
In cursul vizitei dumneavoastra de astazi la clinica noastra, v-a fost efectuata igienizarea cavitatii bucale (detartraj ultrasonic, periaj profesional, air-flow).
Trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
Periajul este cel mai important element profilactic ! Periuta de dinti trebuie st fie alcatuita din peri moi si fire rotunjite la capete pentru a se evita iritarea gingiilor. Cel mai bine este ca dintre cele trei oferte de periute de dinti de pe piata (hard, medium si soft), sa o alegeti pe cea cu indicatorul medium (daca medicul dumneavoastra stomatolog nu va specifica un alt tip de periuta de dinti). Periuta trebuie schimbata la un interval de aproximativ 3 luni.

Este obligatoriu sa va spalati pe dinti dimineata si seara! Tehnica de periaj:
1.  Asezati periuta de-a lungul gingiei in unghi de 45 de grade fata de dinti (perii trebuie sa atinga atat gingia, cat si suprafata dintilor). Miscarile trebuie sa fie dinspre gingie spre partea libera a dintilor.
2.  Asezati apoi periuta in pozitie verticala, in spatele dintilor frontali si periati si aceste suprafete.
3.  Pozitionati periuta pe suprafata orizontala a dintilor (pe suprafata pe care mancati) si descrieti o miscare de du-te vino. Un periaj dentar corespunzator se face in 3-5 minute.
4.  Nu uitati sa periati limba pentru a elimina bacteriile si a va reimprospata respiratia.

Spatiile interdentare necesita o atentie speciala deoarece cariile dentare si afectiunile gingiilor apar si in aceste zone. Trebuie sa folositi zilnic un adjuvant al periutei de dinti, si anume, ata dentara. Se iau aproximativ 50 de cm de matase si se rasucesc pe degetele mijlocii. Apoi, cu ajutorul degetelor mari, se ghideaza usor firul intre dinti si sub gingie, evitindu-se ranirea gingiei (se pastreaza contactul cu unul dintre dinti).

O data la 6 luni faceti un control la medicul stomatolog si de asemenea mergeti la clinica stomatologica pentru igenizarea intregii cavitati bucale sau pentru a depista orice carie intr-o faza incipienta.

Urgente stomatologie

Abcesul dentar este o afectiune care se manifesta printr-o inflamatie purulenta in jurul unui dinte netratat la timp; pulpa dintelui este prima care se inflameaza (pulpita), apoi nervii si vasele din interiorul dintelui vor muri lasand calea microbilor pe canalul dentar, formandu-se gangrena pulpara.
Daca nu se opreste extinderea microbiana se pot produce alte afectiuni dentare cum a fi osteomielita, abces premaxilar, abces dentar, parodontita.

Abcesul dentar are drept cauze principale neglijarea cariei, a unor carii dentare pentru o perioada de timp mai lunga, in timp ce nervii si vasele sunt atacate.
Ca  tratament al abcesului dentar (in functie si de situatie, daca se afla in stare acuta sau nu) interventia medicului stomatolog in prima parte inseamna drenajul puroiului prin canalul dentar sau prin incizie, dar si tratament cu antibiotic pe dinte;  in a doua parte se poate ajunge la extractia dintelui in cauza.

Telefon urgente stomatologie: 0723 927 219

Terapie dentara

Obturatia din compozit fotopolimerizabil este de fapt ceea ce numim in termeni populari plomba dentara. Daca tratamentul de canal (obturatia de canal) a fost finalizat urmeaza plomba (obturatia din compozit) care are avantaje foarte mari in comparatie cu plombele dentare clasice (mai vechi); obturatiile din compozit se pot alege dupa culoarea dintelui, deci au o estetica dentara de invidiat – nu se face deosebirea intre dintele natural sanatos si plomba, se fotopolimerizeaza cu lampa si se finiseaza usor, are o durata de viata destul de mare; daca tratamentele de canal au fost facute corespunzator, materialul este tolerat fara probleme de organism.

Cand aveti nevoie de plomba (obturatie din compozit fotopolimerizabil) ?

Puteti afla in momentul cand este vizibil sau se poate constata la clinica de stomatologie,de catre medicul stomatolog in urma consultatiei.Unele carii nu se pot observa decat de catre medicul dentist care va controla starea sanatatii dentare cu trusa specifica consultului de specialitate. Daca  decide sa va faca obturatie din compozit (plomba / plombe) va incepe prin a curata tesutul si zona infectata, apoi adauga compozitul fotopolimerizabil de culoarea dintelui. Este indicat ca plombele si /sau lucrarile dentare sa le puneti numai dupa ce initial v-ati detartrat si albit dintii (dupa detartraj si albire dentara), pentru ca odata pusa plomba nu isi mai schimba culoarea si aceasta va ramane diferita fata de cea a dintilor..

 

Implant dentar

Operatia de implant dentar este o interventie de ordin chirurgical pe care pacientii o solicita in mod frecvent, fiind in acest moment cea mai moderna si eficienta solutie. La clinica stomatologica Imperial Dent puteti beneficia de orice implant dentar doriti, cu conditia sa specificati datele refritoare la originea lui. In mare parte, implantul dentar ca operatie este definit de  modalitatea prin care se introduce un surub ca forma, o piesa din titan in arcada dentara (superior sau inferior). Punerea implantului dentar se poate face dupa ce locul extractiei dentare s-a vindecat sau dupa extractie imediat. Dupa un timp, necesar integrarii in os, pe implantul dentar se ataseaza un capacel metalic numit bont de vindecare – protetic, deasupra caruia medicul va pune dintele final din ceramica (coroana din portelan), sau proteza dentara fixa sau mobila ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.Implanturile dentare implica anumite costuri, ar acestea se intind pe o perioada mai mare de timp.

Cand este implatul dentar o solutie buna?

Atunci cand nu mai am radacina dintelui, cand nu doresc sa slefuiesc alti dinti pentru ancorare sau cand nu mai am dinti pe arcada. Acest lucru va poate influenta modul de viata, respectul de sine, va invata sa zambiti din nou – va ajuta moral si psihic – confera stabilitate si durata de viata foarte mare.

Exista contraindicatii pentru implant dentar ? dar avantaje?

Contraindicatii pentru implant dentar?

Gravide (anestezice).

Boli cardiace compensate. Daca pacientul ia anticoagulante, va intrerupe tratamentul si va trece pe antibioterapie.

Diabet in forme usoare. Se face antibioterapie cu 2 zile inainte de aplicarea implanturilor dentare, si apoi inca 10 zile.

Nevralgia de trigemen.

Reumatism articular acut – tot sub profilaxie antibiotica.

Nu se consuma lactate in timpul si un timp dupa operatie.

Daca aveti osteoporoza intr-o forma usoara, vom face teste sangvine – fosfataza alcalina si acida.

Alergie la materialul din care este facut implantul dentar.

Sa nu consumati droguri sau alte substante halucinante.

tags, implant dentar, implanturi dentare, implante, implantologie orala, implant de dinti, implantul dentar, implant dentar

Sterilizarea in stomatologie

Ce presupune sterilizarea corecta?

Imperial Dent utilizeaza substante pentru decontaminare acceptate in Uniunea Europeana (conform cerintelor si standardelor internationale impuse de lege);

Utilizam substante chimice de ultima ora active (puternice) pe orice suprafata pentru sterilizare si respectam cerintele de utilizare ale acestora
Instrumentele de lucru se desigileaza de fata cu pacientul iar dupa folosire acestea se pun in recipienti speciali (baie cu dezinfectant de presterlizare) unde se inmoaie si curata cu perii speciale pentru toate zonele.
Avem tehnologie de ultima generatie prin care se realizeaza sterilizarea fizica si nu numai chimica a instrumentelor de lucru cu pacientii (temperaturile extreme de pana 134 – 180 de grade la care sunt expuse instrumentele de lucru duc la eliminarea totala a micro-organismelor lasand suprafata sterila in numai trei sferturi de ora sau o ora). Fiecare ciclu de sterlizare va fi marcat (cu un marker special) cu maxim 24 de ore inainte de utilizare; in interior si pe exteriorul cutiilor de instrumente pe  benzi individuale lipite sunt notate ziua si ora. De asemenea se vor nota datele si in caietul de sterlizare (toate procedurile necesare)
Normele Uniunii Europene impun ca oricare Autoclav ce se utilizeaza intr-o clinica stomatologica, sa fie prevazut cu vaacum.
Pentru dezinfectia mainilor personalul medical se utilizeaza substante dezinfectante speciale inainte si dupa utilizarea manusilor de examinare.
Metodele chimice de decontaminare se realizeaza cu solutii dezinfectante si antiseptice pentru dezinfectia suprafetelor si pentru antisepsia mainilor.
Deseurile menajere si deseurile medicale din cabinetul stomatologic vor fi depozitate separat, in fiecare cabinet dentar – saci galbeni si cutii (recipienti speciali) pentru infectioase (ace)
Clinica stomatologica Imperial Dent va ofera siguranta, confort si un mediu prietenos ; o puteti considera printre cele mai sigure clinici stomatologice din lume atat in privinta calitatii, cat si in cea a sterlizarii si a curateniei.

 

Cosmetica dentara

Ce sunt bijuteriile dentare? De ce se poarta?

Tatuajele dentare – sau mai bine zis bijuteriile dentare – sunt accesorii cosmetice pentru dinti, care evidentiaza zambetul stralucitor. Se recomanda sa purtati atunci cand aveti dantura perfecta cel putin aparent si dinti albi. Aplicarea bijutriei dentare se face in aprox 10 minute, fara sa afecteze dintele; lipirea bijuteriilor dentare se face cu o substanta speciala utilizata in stomatologie.
Este foarte important sa apelati anterior la detartrajul cu ultrasunete sau mecanic si la periajul profesional , efectuate inainte de aplicarea bijuteriilor dentare – dupa care aplicam o picatura de substanta demineralizanta pe locul unde se doreste a fi pus strasul dentar, iar dupa 15 – 20 de secunde se curata si se aplica adezivul care va tine tatuajul dentar. Se fotopolimerizeaza cu lampa aproximativ un minut, dupa care pe dinte, se pune bijuteria dentara cu putin material din compozit transparent, dupa care in final se actioneaza din nou cu lampa de fotopolimerizare si apoi se finiseaza toata portiunea din jurul strasului dentar.
Bijuteriile dentare (tatuajele) se regasesc in diferite forme si culori, care confera un aspect placut, atractiv, interesant si modern, iar materialele si dimensiunile difera.
Bijuteriile dentare pot fi realizate din metale nobile (aur galben de 22 k sau 24k si aur alb 18 k) relativ simple si/sau cu pietre pretioase (diamant, rubin, safir, agat sau bijuterii dentare din zirconiu) prelucrate in forma de briliant sau forma florala, inima, cristal de diferite culori si multe alte variante in functie de gustul si stilul pacientului.

Chirurgie orala

Infectia la baza radacinii dintelui poate surveni in urma unor tratamente endodontice nereusite, in urma unei fracturi pe orizontala a radacinii cu necroza apicala, diverse obstacole mai greu vizibile atunci cand se efectueaza tratamentul endodontic (tratamentul de canal), afectiuni de ordin anatomic care impiedica  tratamentul de canal sau alte probleme care prezinta obstacole pentru obturare si protezare.
Rezectia apicala inseamna inlaturarea infectiei de la radacina dintelui (apex) prin metode chirurgicale (chirurgie orala – dentoalveolara). Practic se inlatura apexul dentar si tesutul osos infectat, dupa care se poate aplica tratamentul endodontic, daca este nevoie.

Afectiuni dentare

De cele mai multe ori halena bucala (respiratia urat mirsitoare) apare datoita lipsei igienei dentare (periaj incorect, nefolosirea atei dentare si a apei de gura), la care se adauga absenta de la clinica stomatologica (nu ignorati mersul la dentist!), care inseamna lipsa detartrajului si periajului profesional, persistenta cariilor si altor afectiuni dentare.

De cele mai multe ori daca mancam picanterii (ceapa, usturoi, ardei picant) riscam ca plamanii sa emane mirosul inca cel putin 24  de ore si riscam sa-i deranjam pe cei din jur ; de multe ori tranzitul intestinal este deficitar – chiar daca aveti toti dintii sanatosi,  aceasta este una dintre cauzele halenei bucale.

Este necesar sa consumati lichide, legume, fructe, cereale pentru a hidrata cavitatea bucala ; daca aveti gura uscata este clar ca se vor dezvolta bacteriile si de aceea gura devine urat mirositoare  (se formeaza halena bucala)