Obturatia

Obturatia din compozit fotopolimerizabil este de fapt ceea ce numim in termeni populari plomba dentara. Daca tratamentul de canal (obturatia de canal) a fost finalizat urmeaza plomba (obturatia din compozit) care are avantaje foarte mari in comparatie cu plombele dentare clasice (mai vechi); obturatiile din compozit se pot alege dupa culoarea dintelui, deci au o estetica dentara de invidiat – nu se face deosebirea intre dintele natural sanatos si plomba, se fotopolimerizeaza cu lampa si se finiseaza usor, are o durata de viata destul de mare; daca tratamentele de canal au fost facute corespunzator, materialul este tolerat fara probleme de organism.

Cand aveti nevoie de plomba (obturatie din compozit fotopolimerizabil) ?

Puteti afla in momentul cand este vizibil sau se poate constata la clinica de stomatologie,de catre medicul stomatolog in urma consultatiei.Unele carii nu se pot observa decat de catre medicul dentist care va controla starea sanatatii dentare cu trusa specifica consultului de specialitate. Daca  decide sa va faca obturatie din compozit (plomba / plombe) va incepe prin a curata tesutul si zona infectata, apoi adauga compozitul fotopolimerizabil de culoarea dintelui. Este indicat ca plombele si /sau lucrarile dentare sa le puneti numai dupa ce initial v-ati detartrat si albit dintii (dupa detartraj si albire dentara), pentru ca odata pusa plomba nu isi mai schimba culoarea si aceasta va ramane diferita fata de cea a dintilor. Cariile dentare de pe suprafata dintelui se formeaza in general datorita igienei deficitare, a dulciurilor, absentei de la stomatolog, insa acestea ca si cele care se afla in interiorul dintelui pot avea  de multe ori cauze necunoscute ori genetice. Cariile trebuie curatate si obturate la timp pentru a nu  avansa, ducand la tratamente de canal si extirpari ale nervului. Daca la obturarea canalelor intampinam probleme la nivelul radacinii dintelui, inseamna ca acolo exista o infectie care blocheaza tratamentul endodontic. In acest caz se va aplica un tratament chirurgical denumit ‘’rezectie apicala’’.

Exista mai multe tipuri de obturare (plombare)

Inlay-uri si Onlay-uri din portelan – plombe care se obtin prin procesare in laboratorul dentar, sunt rezistente si de lunga durata, estetice si putin mai costisitoare decat celelalte (mai ales pentru ca se realizeaza direct in laboratorul dentar prin proceduri speciale). Obturatiile din rasini compozite – Rasinile compozite reprezinta o imbinare cu plastic special de culoarea dintelui, umplut cu dioxid de siliciu (sticla). Aceste compozite dentare au fost imbunatatite semnificativ in ulimii ani si sunt aplicate cu succes pe orice dinte. Compozitele sunt utilizate atat in restaurarea dintilor afectati de carii cat si in cosmetizarea danturii,  prin schimbarea culorii dintelui sau prin remodelarea dintilor cu forme defectoase. Nu sunt cunoscute riscuri privind sanatatea, daca se aplica plomba  din compozit. Plombele din rasini compozite sunt alternativa la plombele traditionale din metal, care nu se mai utilizeaza. Plombele dintilor colorate astfel incat sa arate ca dintii naturali sunt cunoscute ca plombe din rasini compozite si sunt realizate din rasini dentare. Plombele din rasini compozite sunt foarte apreciate atat de catre medici, cat si de catre pacienti – atat pentru rezistenta si durata, cat si pentru estetica dentara pe care o confera. Obturatiile de amalgam sau plombele din amalgam (denumite si plombe argintii) reprezinta o imbinare intre mercur lichid si bucati de argint de mici dimensiuni ori diverse metale, cum este cupru, zinc, staniu. Amalgamul nu este cel mai indicat din cauza proprietatilor sale. Acesta se contracta si se dilata la temperaturi extreme, avand tendinta de fracturare (de asemenea contine mercur, deci este in discutie faptul ca prezinta toxicitate). Obturatiile de amalgam nu se practica in cadrul clinicii stomatologice Imperial Dent. Programare online la clinica stomatologica Imperial Dent Fie ca aveti nevoie de o plomba, albire dentara, detartraj, aparat ortodontic, implant dentar, fatete dentare, proteze dentare, coroane de portelan/ceramica/zirconiu, chirurgie orala sau servicii pentru copiii dumneavoastra, noi va putem ajuta cu siguranta. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebare pe care o aveti sau sa va faceti o programare la clinica stomatologica premium Imperial Dent.