Proteze dentare

Protezele dentare ar trebui sa fie o investitie durabila pentru pacienti

Protezele dentare sunt lucrari stomatologice protetice mobile care inlocuiesc dintii care lipsesc si care arata asemenea acestora, dupa crearea in prealabil a unui mulaj. Spre deosebire de implanturi, protezele se sprijina direct pe gingie si pe os. Exista doua tipuri principale de proteze – cele totale si cele partiale. In functie de numarul de dinti lipsa sau care trebuie inlocuiti, medicul dentist este cel care decide ce fel de proteza trebuie montata.

Proteza totala conventionala este cea care este montata doar dupa ce toti dintii sunt extrasi, iar gingiile se vindeca. Este foarte important de stiut ca vindecarea gingiilor dureaza cateva luni. Asadar, in aceasta perioada, pacientul nu va avea dantura. Exista insa si proteza totala imediata, care poate fi montata imediat dupa extractia dintilor, dar, in acest caz, dupa cateva luni este nevoie de o noua lucrare asupra acesteia, pentru captusire.

Proteza partiala se monteaza atunci cand mai sunt dinti naturali ramasi. Astfel, este folosit un cadru metalic ce se ataseaza dintilor naturali. In cazul acestui tip de proteza, exista si situatii in care in prealabil este nevoie de coroane dentare pentru unii dintre dintii naturali, care sa serveasca in acest fel ca sprijin pentru proteza. De asemenea, si protezele partiale sunt de doua feluri – fixe (punti dentare) si mobile.

Protezele dentare mobile ajuta la reconstructia orala. Acestea se realizeaza in laboratorul dentar si reprezinta o solutie atunci cand nu se poate face implant dentar datorita lipsei osului (osul fiind total resorbit). De asemenea, proteza dentara se poate realiza si pe implant dentar pentru mai multa stabilitate.

Cum poate fi ingrijita proteza?

In primul rand, proteza nu trebuie lasata sa se usuce, de aceea este nevoie sa fie tinuta intr-o solutie speciala sau in apa curata, atunci cand nu este purtata. Trebuie evitata apa fierbinte, pentru ca poate avea efecte asupra formei protezei. De asemenea, este nevoie ca pana si proteza sa fie periata zilnic, insa trebuie curatate si limba si gingiile, dimineata, inainte de montarea protezei, folosind o periuta moale. Proteza este casanta, asa incat trebuie manevrata deasupra unei suprafete moi – un prosop, un obiect moale, un recipient cu apa. Daca insa aceasta se sparge sau nu mai ramane fixa pe gingii, trebuie contactat medicul dentist, care este singurul care o poate repara.

Ce trebuie sa mai stiu?

Este important de stiut ca poate dura pana la cateva luni pana cand persoana cu o proteza noua se obisnuieste cu aceasta, inclusiv cu mestecatul si vorbitul dupa ce incepe sa o poarte. De asemenea este posibila aparitia unei senzatii ca proteza este aproape sa cada, iar alte senzatii in primele saptamani sunt cele de salivare abundenta, dar si iritatii si ulceratii usoare, cazuri in care ar trebui consultat medicul stomatolog. Este posibil sa fie nevoie de mai mult de o vizita la stomatolog pentru ajustarea protezei, iar vizite periodice la medicul dentist sunt recomandate periodic chiar si dupa ce proteza a fost fixata.

Avantaje si dezavantaje

Printre avantajele protezei se numara costul considerabil mai redus decat in cazul implanturilor si estetica lucrarii. In ce priveste dezavantajele, acestea sunt senzatia de corp strain si un confort redus, dar si apasarea pe gingii. Adezivii speciali si restrictiile alimentare se numara de asemenea printre neplaceri si trebuie refacute periodic lucrari.

 

Programare online la clinica stomatologica Imperial Dent Fie ca aveti nevoie de o plomba, albire dentara, detartraj, aparat ortodontic, implant dentar, fatete dentare, proteze dentare, coroane de portelan/ceramica/zirconiu, chirurgie orala sau servicii pentru copiii dumneavoastra, noi va putem ajuta cu siguranta. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebare pe care o aveti sau sa va faceti o programare la clinica stomatologica premium Imperial Dent.