Dinții de lapte și cariile la copii

Parintii trebuie sa stie ca, de indata ce apar primii dinti de lapte, trebuie sa mearga cu bebelusul la medicul dentist. Avantajele acestui lucru sunt esentiale. Primul motiv este acela al aparitiei cariilor si al altor afectiuni dentare in cazul copilului. Cu toate ca dintii de lapte sunt cei care se schimba, ingrijirea lor ajuta la intarirea sanatatii dintilor care vor urma – cei permanenti.
Apoi, este nevoie ca parintii sa-l duca pe copil la stomatolog atunci cand observa aparitia unei pete de culoare inchisa pe suprafata dintelui sau daca cel mic se plange de dureri. Cu cat se va intarzia vizita la medicul dentist, in cazul unei afectiuni evidente, cu atat cel mic va avea de suferit mai mult.

Simptomele cariilor la dinții de lapte

Un lucru foarte important pe care parintii trebuie sa il stie este ca in cazul dintilor de lapte apar mult mai usor cariile, din cauza sensibilitatii acestora. Simptomele sunt similare celor pe care le are orice persoana cu dinti permanenti – durere, nerv afectat.

De asemenea, o carie apare similar si in cazul dintisorilor copiilor, putand fi nu doar la suprafata, cat si in interiorul dintelui. Astfel, este nevoie de o atentie sporita pe care parintii sa o acorde acestui element esential al dezvoltarii copilului. Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa stie ca aparitia afectiunilor in cazul dintilor de lapte are cauze asemanatoare cariilor ce apar in cazul dintilor permanenti.

In Romania, cinci din sase copii prescolari au probleme din cauza aparitiei cariilor.

O ingrijire corespunzatoare a dentitiei copiilor ajuta la prevenirea aparitiei problemelor. Aici sunt incluse atat periajul dintilor, cat si folosirea atei dentare si a apei de gura, iar cei mici trebuie incurajati sa faca acest lucru din primii ani de viata. Printre lucrurile pe care trebuie sa le mai stie un parinte este acela ca primii dinti care cad sunt cei care apar primii – cei doi incisivi centrali inferiori, respectiv cei doi dinti de jos, aflati in fata. De asemenea, pot trece si doua luni pana cand dintele care “se misca” sa cada.

Programati chiar acum o vizita la medicul stomatolog – Vedeți detalii 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *